Nuoria leikkimässä Vinnurvan pihamaalla.

Rippikoulu

Rippikoulu on noin puolen vuoden mittainen kokonaisuus, jonka aikana rippikoululainen osallistuu seurakunnan toimintaan, ja pohtii yksin ja yhdessä kysymyksiä uskosta ja elämästä. Yleensä rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Rippikoululainen: Koronaviruspandemian aiheuttamien tilaisuuksien perumisten vuoksi Talvirippikoululaiset voivat saada korttiinsa merkinnän etänä. Talvileirin nuorille on toimitettu huoltajan kautta ohjeet merkintöjen suorittamiseen. Muille rippikoululaisille etämerkintämahdollisuutta ei vielä avata. 

Tervetuloa riparille!

Rippikoulu on nuoren elämän yksi tärkeistä kohokohdista. Opit asioita elämästä, itsestäsi ja uskosta sekä saat uusia kavereita ja elämyksiä. Tervetuloa siis mukaan!

Suomen Evankelis-luterilainen kirkko on ottanut käyttöön uuden rippikoulusuunnitelman ”Suuri ihme”, ja sen myötä rippikouluun olennaisena osana kuuluu yhteistä seurakuntaan tutustumista, jota osittain toteutetaan ryhmien yhteisinä jumalanpalveluksina ja nuorteniltoina. Ryhmän ensimmäisessä tapaamisessa tulet saamaan vielä rippikoulusi tueksi riparikortin, johon kerätään tutustumiskäynneistä merkintöjä pitkin vuotta. Kortin mukana saat ohjeet sen täyttämiseen.

Rippikouluun on tullut mahdollisuus käydä ehtoollisella yhdessä oman rippikouluryhmän kanssa jo ennen konfirmaatiota. Ehtoollisen merkitystä avataan ennen sille osallistumista ja se on vapaaehtoista. Keskustele vanhempiesi kanssa ehtoollisella käymisestä tutustumisjakson aikana. Jos he näkevät tärkeänä, että osallistut ehtoolliselle ensimmäisen kerran nimenomaan konfirmaation yhteydessä, on sinulla kuitenkin mahdollisuus tulla muiden mukana siunattavaksi.

Rippikoulu päättyy kirkossa tapahtuvaan konfirmaatioon ja rippijuhliin.

Ilmoittautuminen

Rippikouluikäisille nuorille lähetetään alkusyksyllä kutsu osallistua rippikouluun. Ilmoittautumisesta annetaan ohjeet kutsukirjeen mukana. Ilmoittautuminen rippikouluun tapahtuu sähköisesti. Lomake pyytää ilmoittamaan kolme sinulle ja perheellesi parhaiten sopivaa ryhmää paremmuusjärjestyksessä (poikkeuksena muualla käyvät: he voivat valita vain yhden ryhmän). Näiden toiveiden perusteella ohjelmisto jakaa ilmoittautumisajan päätyttyä ryhmät satunnaisessa järjestyksessä (eli ei ilmoittautumisjärjestyksessä). Mikäli haluat parantaa mahdollisuuksiasi päästä samaan ryhmään kaverisi kanssa, toivokaa lomakkeillanne samat leirit samassa järjestyksessä.

Nivalan seurakunnan leiririppikoulut järjestetään omassa leirikeskus Vinnurvassa. Leirejä järjestetään kolme (yksi talvella ja kaksi kesällä), joihin jokaiseen mahtuu 25 rippikoululaista. Lisäksi kesällä järjestetään päivärippikoulu, johon mahtuu kymmenen nuorta.

Mikäli tarvitset erityistä tukea rippikoulussasi, ole huoltajasi kanssa yhteydessä suoraan diakoniatyöntekijään Marjut Parkkilaan (marjut.parkkila@evl.fi p. 044 744 0756) kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville tarkoitetusta rippikoulusta.

 

Rippikoulun 2020-21 aikataulu: 

Nivalan srk:n ryhmien aikataulu:

Talvirippikoulu 

Kesä 1. rippikoulu      Kesä 2. Rippikoulu  Päivärippikoulu
1. Tapaaminen

to. 15.10.20

klo 16-18

to. 29.10.20

klo 16-18

to. 26.11.20

klo 16-18

to. 12.11. 

klo 16-18

2. Tapaaminen

su. 15.11.20

klo 9-14

su. 10.1.21

klo 9-14

su. 14.2.21

klo 9-14

su. 24.1.21

klo 9-14

3. Tapaaminen

ke. 13.1.21 

Klo 16-18

ke. 17.2.21

klo 16-18

ke. 14.4.21

klo 16-18

ke. 3.3.21

klo 16-18

Lähipäivä

6.2.21 

klo 10-16

8.5.21

klo 10-16

22.5.21

klo 10-16

-

Leiri/

Intensiivijakso

7.-12.3.216.-11.6.2125.-30.7.2114.-18.6.21
Konfirmaatio

13.3.21

klo 16

12.6.21

klo 16

31.7.21 

klo 16

20.6.21

klo 13

 

Muuallla rippikoulun käyvät: 

Yhteiset kokoontumiset: 
1. tapaaminen

su. 11.10.20

Klo 9.30-13

2 Tapaaminen

la. 27.3.21

klo 18-21

3. Tapaaminen

pe. 21.5.21

klo 16-18

 

Rippikoulu on puolen vuoden mittainen tutustuminen seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Usein rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Rippikoulu edeltää rippijuhlia

Kysymyksiä liittyen rippikouluun

1. Miten rippikouluun ilmoittaudutaan?

Rippikouluikäisille nuorille lähetetään kotiin kirjeitse kutsu. Ilmoittautumisesta annetaan ohjeet kutsukirjeen mukana ja rippikoulutyöstä vastaava työntekijä antaa tarvittaessa lisätietoa (sanna.heinineva@evl.fi 040 532 5578).

2. Voiko rippikoulun ajankohtaan itse vaikuttaa?

Sähköisessä ilmoittautumislomakkeessa on avoin kenttä asioille, joista työntekijän on hyvä nuoresta tietää. Tähän kannattaa ehdottomasti kirjoittaa, jos on jokin todellinen syy miksi tahtoisi tiettyyn rippikouluryhmään, mikäli on joutunut ilmoittautumaan esimerkiksi ryhmään jonka aikataulut eivät itselle sovi. Koetamme parhaamme mukaan vastata toiveisiin.

3. Ketkä pitävät rippikoulua?

Rippikoulu on seurakunnan helmi ja siihen osallistuvat tavalla tai toisella lähes kaikki seurakunnan työntekijät. 2020 rippikoululeirillä paikalla koko ajan on kolme työntekijää, joista yksi on pappi, toinen nuorisotyönohjaaja ja kolmantena ryhmästä riippuen joko nuorisotyönohjaaja tai diakoni. Tiimiin kuuluu tärkeänä osana koulutettuja isosia sekä yövalvojia. Lisäksi kanttori ja lähetystyöstä vastaava työntekijä vierailee leirillä. Mahdollisesti leireillä voi olla myös harjoittelijoita eri ammattikuntiin valmistavista opinnoista.

4. Voiko rippikouluryhmää vaihtaa?

Rippikouluryhmän vaihtaminen ennen yhteisten tapaamisten alkamista on mahdollista, mutta tapaamisten alettua se voi olla vaikeaa. Rippikouluryhmiin mahtuu vain tietty määrä nuoria. Neuvottele rippikouluryhmän vaihtamisesta vastaavan työntekijän kanssa. Sanna H./0405325578.

5. Mistä rippikoulumerkkejä voi hakea?

Osa seurakuntaan tutustumisesta suoritetaan yhdessä oman rippikouluryhmän kanssa (neljä yhteistä tapaamista). Muista, että muualla rippikoulunsa käyvät muodostavat yhden yhteisen ryhmän tapaamisia varten! Näistä käynneistä annetaan kortin ryhmäkohtaiseen osioon erilliset merkit, lisäksi paikalla suoritetaan ryhmän nimenhuuto.

Rippikoulukortti tulee olla täytettynä ja palautettuna korttiin merkittyyn päivämäärään mennessä (pääasiassa ennen oman ryhmän lähipäivää). Täytetty kortti on edellytys konfirmaatiolle. Lisätietoja merkinnöistä saat, kun kortit jaetaan ryhmän ensimmäisessa yhteisessä kokoontumisessa. Täyden rippikoulukortin voi palauttaa kirkkoherranvirastoon tai nuorisotyöntekijöille toukokuun loppuun mennessä ellei toisin ryhmällesi ohjeisteta!

Sama koskee myös muualla rippikoulunsa käyviä. Saat korttiisi leiman suoritetusta omaan seurakuntaan tutustumisjaksosta, ja leimatun kortin palautat leirisi vetäjälle.

Merkkejä saa kaikista Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien tilaisuuksista edellyttäen, että riparikoululainen saapuu tapahtumaan ajoissa ja osaa käyttäytyä tapahtumaan soveltuvalla tavalla. Nivalan seurakunnan tulevat tapahtumat löytyvät näiltä nettisivuilta ja Nivala-lehdestä sekä Kalajokilaaksosta kirkollisten ilmoitusten osastosta.

Huomioithan, että Nivalan Helluntaiseurakunta ja Vapaaseurakunta EIVÄT ole paikkoja joista voit hakea rippikoulumerkkejä!

6. Ovatko rippikoulut savuttomia?

Rippikoulut ovat kaikin puolin päihteettömiä, savuttomia ja energiajuomattomia.

Jos jostain edellä mainituista tulee ongelmaa leirillä, leirin henkilökunta on yhteyksissä leiriläisen vanhempiin jolloin neuvotellaan mahdollisista toimenpiteistä, jotka ovat päihde/tupakkatuotteitten/energiajuomien takavarikointi, leirin käyminen kotoa käsin sekä viimeisenä vaihtoehtona leirin ja rippikoulun keskeyttäminen. HUOM! Jos leiri järjestetään koronan takia leirikuplassa, kotoa käsin leirin käyminen ei onnistu. Silloin toisesta varoituksesta nuoren rippikoulu päättyy. 

7. Mitä oppikirjoja rippikoulussa käytetään?

Rippikoulussa ovat oppikirjoina Raamattu, Katekismus ja Virsikirja sekä muut, yhdessä tehdyt muistiinpanot. Täytämme myös oppimispäiväkirjaa.

8. Mitkä ovat rippikoulun ulkoläksyt?

Ulkoläksyjä ovat uskontunnustus, Isä meidän -rukous, 10 käskyä, Herran siunaus, kaste- ja lähetyskäsky, rakkauden kaksoiskäsky sekä pienoisevankeliumi .

9. Voiko rippikoulun käydä myöhemmin?

Kyllä voi. Rippikoulun voi käydä seuraavana vuonna, armeijassa sekä yksityis- tai aikuisrippikouluna. Lisätietoja muista vaihtoehdoista saat soittamalla tai lähettämällä sähköpostia.

10. Miten toimin, jos nuoreni on kehitysvammainen tai tarvitsee muuten erityistä tukea?

Kalajoen rovastikunta järjestää joka vuosi yhteisen kehityisvammaisten rippikoululeirin (6pv). Mikäli rippikouluun tuleva nuori huoltajien arvion mukaan kykenee olemaan leirillä, tälle leirille pääsee diakoniatyön kautta. Mikäli leireily tuottaa kohtuuttomia haasteita, voi erityistä tukea tarvitseva nuori käydä rippikoulun myös ykstyisrippikouluna. Lisätietoja näistä vaihtoehdoista saat soittamalla tai lähettämällä sähköpostia diakoniatyöntekijä Marjut Parkkilalle (p. 044 744 0756 marjut.parkkila@evl.fi).

11. Voiko rippikoulu keskeytyä?

Kyllä voi. Rippikoulu voi keskeytyä seuraavien syiden vuoksi:

A) Nuori itse tahtoo keskeyttää rippikoulun hänelle henkilökohtaisista syistä.

B) Leirin ohjaajat keskeyttävät nuoren rippikoulun tupakoinnin, päihteiden, energiajuomien tai häiriökäyttäytymisen vuoksi. Pyrimme kuitenkin ennakoivilla toimenpiteillä mahdollistaa rippikoulun käymisen loppuun asti.

Näitä toimenpiteitä ovat: 1) päihteitten, tupakkatuotteitten sekä energiajuomien takavarikoiminen, 2) leirin käyminen kotoa eli nuori menee illalla iltahartauden jälkeen kotiin yöksi ja saapuu aamulla leirille aamuhartauteen, tai viimeisenä keinona 3) rippikoulun keskeyttäminen, joka tapahtuu leiriohjaajien yksimielisellä päätöksellä. Silloin nuori voi käydä rippikoulun myöhempinä vuosina tai esim. armeijassa. Näitä vaihtoehtoja voidaan käydä läpi, jos rippikoulu joudutaan keskeyttämään. 

HUOM! Jos leiri järjestetään koronan takia leirikuplassa, kotoa käsin leirin käyminen ei onnistu. Silloin toisesta varoituksesta nuoren rippikoulu päättyy.

12. Mitä konfirmaatioon päälle?

Konfirmaatiossa rippikoululaiset pukeutuvat alboihin. Tällöin omista vaatteista näkyvät vain housunlahkeet ja kengät. Suositeltavaa kuitenkin on pukeutua asianmukaisesti, sillä konfirmaatio on suuri juhla nuoren elämässä.

13. Saako konfirmaatiossa kuvata?

Konfirmaatio rauhoitetaan kameroilta siten, että omalta paikasta penkistä voi kuvata. Rippikoululaisista otetaan ryhmäkuva ennen konfirmaatiota. 

14. Kuka siunaa?

Yksi kummeista voi tulla siunaamaan kummilapsensa alttarille konfirmaation aikana. Nuoret tekevät kummeille kutsut leirin lähipäivänä, jotka lähetetään yhdessä. Ennen konfirmaatiota kummeja opastetaan tehtävään. Jos kummi ei pääse paikalle, siunaamaan voi tulla joku muu läheinen aikuinen tai oma isonen.

15. Mitä rippikoulu maksaa?

Rippikoulun hinta tarkistetaan vuosittain. Maksu sisältää mm. täyden ylläpidon, leirivakuutuksen ja oppimateriaalin. Tällä hetkellä hinta on 105€ leiririppikoulun osalta ja päivärippikoulun osalta 55€.

16. Entä jos rippikouluun ilmoittautuminen myöhästyy?

Ota välittömästi yhteys rippikoulutyöstä vastaavaan nuorisotyönohjaajaan Sanna Heininevaan sanna.heinineva@evl.fi. Hän auttaa ilmoittautumisessa ja antaa kaikki tarvittavat tiedot rippikoulun aloittamiseen.

17. Mistä syistä rippileiriltä voi olla pois?

Rippileiri on ainutlaatuinen kokemus nuoren elämässä ja tapahtuu vain kerran elämässä. Nuoren joutuessa poistumaan leiriltä, hän jää usein paitsi monista hienoista kokemuksista ja kokee palatessaan ulkopuolisuutta, näistä syistä vain seuraavat asiat ovat päteviä syitä poistua kesken leirin: lähipiirissä olevat häät, hautajaiset, kastetilaisuudet tai lähisukulaisen pyöreät syntymäpäiväjuhlat (50-100v.) sekä tietysti leiriläisen sairastuminen.

Laituri Vinnurvajärven rannalla, vasemmalla kaislikkoa, taivaalla pilviä.

Ota yhteyttä