Nuoria leikkimässä Vinnurvan pihamaalla.

Rippikoulu

Rippikoulu on noin puolen vuoden mittainen kokonaisuus, jonka aikana rippikoululainen osallistuu seurakunnan toimintaan, ja pohtii yksin ja yhdessä kysymyksiä uskosta ja elämästä. Yleensä rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena. 

Tervetuloa riparille!

Rippikoulu on nuoren elämän yksi tärkeistä kohokohdista. Opit asioita elämästä, itsestäsi ja uskosta sekä saat uusia kavereita ja elämyksiä. Tervetuloa siis mukaan!

Suomen Evankelis-luterilainen kirkko on ottanut käyttöön uuden rippikoulusuunnitelman ”Suuri ihme”, ja sen myötä rippikouluun olennaisena osana kuuluu yhteistä seurakuntaan tutustumista, joka toteutuu osin yksin käytävinä "riparikorttiin" kerättäväni tapahtumina ja osin oman ryhmän yhteisinä ennakkotapaamisina. Nämä ennen leiriä tapahtuvat käynnit ovat osa rippikoulua. Rippikoulun opetus alkaa jo ryhmän yhteisissä tapaamisissa ja näistä tapaamisista nuori voi olla erityisestä syystä (esim. sairastuminen) poissa yhden kerran. Yhteisiä tapaamisia on yhteensä kolme ja niistä kaksi järjestetään Vinnurvassa ja yksi seurakuntakodilla. Poissaolot on aina korvattava ja ovat edellytys leirille pääsemiseen. 

Vaikka sinun rippikouluryhmäsi ei olisi vielä kokoontunut, etkä siksi ole saanut rippikoulukorttia, voit silti saada rippikoulumerkinnän kirkossa järjestettävistä jumalanpalveluksista tai konserteista sekä nuorisotilassa järjestettävästä yökahvilasta. Työntekijä kirjaa listaan ylös käyntisi kun ilmoitat läsnäolostasi hänelle. 

Rippikoulukortin nuoret saavat ensimmäisessä rippikoulutapaamisessa. Siellä myös ohjeistetaan kortin täyttämisestä. Rippikoulukortin on oltava täynnä ryhmän viimeisessä ennakkotapaamisessa. Mikäli kortti ei ole täynnä, emme päästä nuorta osallistumaan leirille. 

Rippikouluun on tullut mahdollisuus käydä ehtoollisella yhdessä oman rippikouluryhmän kanssa jo ennen konfirmaatiota. Ehtoollisen merkitystä avataan ennen sille osallistumista ja se on vapaaehtoista. Keskustele vanhempiesi kanssa ehtoollisella käymisestä tutustumisjakson aikana. Jos he näkevät tärkeänä, että osallistut ehtoolliselle ensimmäisen kerran nimenomaan konfirmaation yhteydessä, on sinulla kuitenkin mahdollisuus tulla muiden mukana siunattavaksi.

Jos tarvitset erityistä tukea rippikoulussasi, ole yhteydessä diakoniatyöntekijä Marjut Parkkilaan 044 744 0756 kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville tarkoitetusta rippikoulusta.


Rippikoulu päättyy kirkossa tapahtuvaan konfirmaatioon ja rippijuhliin.

Nivalan seurakunnan leiririppikoulut järjestetään omassa leirikeskus Vinnurvassa

 

Rippikoulun 2021-22 ryhmäkohtaiset aikataulut:

 

TALVIRIPPIKOULU:

1. Tapaaminen: la. 11.9.2021 klo 11-18 Vinnurvassa

2. Tapaaminen: su. 9.1.2022 klo 9.30-13.30 Seurakuntakodilla

3. Tapaaminen: la. 19.2.2022 klo 17-20 Vinnurvassa

Leiri: 6.-11.3.2022 Vinnurvassa 

Konfirmaatio: la. 12.3.2022 klo 16 Kirkossa

 

KESÄ 1-RIPPIKOULU:

1. Tapaaminen: la. 18.9.2021 klo 11-18 Vinnurvassa

2. Tapaaminen: su. 16.1.2022 klo 9.30-13.30 Seurakuntakodilla

3. Tapaaminen: la. 26.3.2022 klo 17-20 Vinnurvassa

Leiri: 5.-10.6.2022 Vinnurvassa 

Konfirmaatio: la. 11.6.2022 klo 16 Kirkossa

 

KESÄ 2-RIPPIKOULU:

1. Tapaaminen: la. 16.10.2021 klo 11-18 Vinnurvassa

2. Tapaaminen: su. 23.1.2022 klo 9.30-13.30 Seurakuntakodilla

3. Tapaaminen: la. 2.4.2022 klo 17-20 Vinnurvassa

Leiri: 27.6.-2.7.2022 Vinnurvassa 

Konfirmaatio: la. 3.7.2022 klo 13 Kirkossa

 

KESÄ 3.RIPPIKOULU: 

1. Tapaaminen: la. 23.10.2021 klo 11-18 Vinnurvassa

2. Tapaaminen: su. 30.1.2022 klo 9.30-13.30 Seurakuntakodilla

3. Tapaaminen: la. 9.4.2022 klo 17-20 Vinnurvassa

Leiri: 31.7.-5.8.2022 Vinnurvassa 

Konfirmaatio: la. 12.3.2022 klo 16 Kirkossa

 

MUUALLA RIPPIKOULUNSA KÄYVÄT: 

1. Tapaaminen: la. 2.10.2021 klo 17-20 Seurakuntakodilla

2. Tapaaminen: su. 6.2.2022 klo 9.30-13.30 Seurakuntakodilla

3. Tapaaminen: la. 7.5.2022 klo 17-19 Seurakuntakodilla

Rippikoulu on puolen vuoden mittainen tutustuminen seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Usein rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Rippikoulu edeltää rippijuhlia

Kysymyksiä liittyen rippikouluun

1. Miten rippikouluun ilmoittaudutaan?

Rippikouluikäisille nuorille lähetetään kotiin kirjeitse kutsu. Ilmoittautumisesta annetaan ohjeet kutsukirjeen mukana ja rippikoulutyöstä vastaava työntekijä antaa tarvittaessa lisätietoa (sanna.heinineva@evl.fi 040 532 5578).

2. Voiko rippikoulun ajankohtaan itse vaikuttaa?

Sähköisessä ilmoittautumislomakkeessa on avoin kenttä asioille, joista työntekijän on hyvä nuoresta tietää. Tähän kannattaa ehdottomasti kirjoittaa, jos on jokin todellinen syy miksi tahtoisi tiettyyn rippikouluryhmään, mikäli on joutunut ilmoittautumaan esimerkiksi ryhmään jonka aikataulut eivät itselle sovi. Koetamme parhaamme mukaan vastata toiveisiin.

3. Ketkä pitävät rippikoulua?

Rippikoulu on seurakunnan helmi ja siihen osallistuvat tavalla tai toisella lähes kaikki seurakunnan työntekijät. 2020 rippikoululeirillä paikalla koko ajan on kolme työntekijää, joista yksi on pappi, toinen nuorisotyönohjaaja ja kolmantena ryhmästä riippuen joko nuorisotyönohjaaja tai diakoni. Tiimiin kuuluu tärkeänä osana koulutettuja isosia sekä yövalvojia. Lisäksi kanttori ja lähetystyöstä vastaava työntekijä vierailee leirillä. Mahdollisesti leireillä voi olla myös harjoittelijoita eri ammattikuntiin valmistavista opinnoista.

4. Voiko rippikouluryhmää vaihtaa?

Rippikouluryhmän vaihtaminen ennen yhteisten tapaamisten alkamista on mahdollista, mutta tapaamisten alettua se voi olla vaikeaa. Rippikouluryhmiin mahtuu vain tietty määrä nuoria. Neuvottele rippikouluryhmän vaihtamisesta vastaavan työntekijän kanssa. Sanna H./0405325578.

5. Mistä rippikoulumerkkejä voi hakea?

Osa seurakuntaan tutustumisesta suoritetaan yhdessä oman rippikouluryhmän kanssa (neljä yhteistä tapaamista). Muista, että muualla rippikoulunsa käyvät muodostavat yhden yhteisen ryhmän tapaamisia varten! Näistä käynneistä annetaan kortin ryhmäkohtaiseen osioon erilliset merkit, lisäksi paikalla suoritetaan ryhmän nimenhuuto.

Rippikoulukortti tulee olla täytettynä ja palautettuna korttiin merkittyyn päivämäärään mennessä (pääasiassa ennen oman ryhmän lähipäivää). Täytetty kortti on edellytys konfirmaatiolle. Lisätietoja merkinnöistä saat, kun kortit jaetaan ryhmän ensimmäisessa yhteisessä kokoontumisessa. Täyden rippikoulukortin voi palauttaa kirkkoherranvirastoon tai nuorisotyöntekijöille toukokuun loppuun mennessä ellei toisin ryhmällesi ohjeisteta!

Sama koskee myös muualla rippikoulunsa käyviä. Saat korttiisi leiman suoritetusta omaan seurakuntaan tutustumisjaksosta, ja leimatun kortin palautat leirisi vetäjälle.

Merkkejä saa kaikista Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien tilaisuuksista edellyttäen, että riparikoululainen saapuu tapahtumaan ajoissa ja osaa käyttäytyä tapahtumaan soveltuvalla tavalla. Nivalan seurakunnan tulevat tapahtumat löytyvät näiltä nettisivuilta ja Nivala-lehdestä sekä Kalajokilaaksosta kirkollisten ilmoitusten osastosta.

Huomioithan, että Nivalan Helluntaiseurakunta ja Vapaaseurakunta EIVÄT ole paikkoja joista voit hakea rippikoulumerkkejä!

6. Ovatko rippikoulut savuttomia?

Rippikoulut ovat kaikin puolin päihteettömiä, savuttomia ja energiajuomattomia.

Jos jostain edellä mainituista tulee ongelmaa leirillä, leirin henkilökunta on yhteyksissä leiriläisen vanhempiin jolloin neuvotellaan mahdollisista toimenpiteistä, jotka ovat päihde/tupakkatuotteitten/energiajuomien takavarikointi, leirin käyminen kotoa käsin sekä viimeisenä vaihtoehtona leirin ja rippikoulun keskeyttäminen. HUOM! Jos leiri järjestetään koronan takia leirikuplassa, kotoa käsin leirin käyminen ei onnistu. Silloin toisesta varoituksesta nuoren rippikoulu päättyy. 

7. Mitä oppikirjoja rippikoulussa käytetään?

Rippikoulussa ovat oppikirjoina Raamattu, Katekismus ja Virsikirja sekä muut, yhdessä tehdyt muistiinpanot. Täytämme myös oppimispäiväkirjaa.

8. Mitkä ovat rippikoulun ulkoläksyt?

Ulkoläksyjä ovat uskontunnustus, Isä meidän -rukous, 10 käskyä, Herran siunaus, kaste- ja lähetyskäsky, rakkauden kaksoiskäsky sekä pienoisevankeliumi .

9. Voiko rippikoulun käydä myöhemmin?

Kyllä voi. Rippikoulun voi käydä seuraavana vuonna, armeijassa sekä yksityis- tai aikuisrippikouluna. Lisätietoja muista vaihtoehdoista saat soittamalla tai lähettämällä sähköpostia.

10. Miten toimin, jos nuoreni on kehitysvammainen tai tarvitsee muuten erityistä tukea?

Kalajoen rovastikunta järjestää joka vuosi yhteisen kehityisvammaisten rippikoululeirin (6pv). Mikäli rippikouluun tuleva nuori huoltajien arvion mukaan kykenee olemaan leirillä, tälle leirille pääsee diakoniatyön kautta. Mikäli leireily tuottaa kohtuuttomia haasteita, voi erityistä tukea tarvitseva nuori käydä rippikoulun myös ykstyisrippikouluna. Lisätietoja näistä vaihtoehdoista saat soittamalla tai lähettämällä sähköpostia diakoniatyöntekijä Marjut Parkkilalle (p. 044 744 0756 marjut.parkkila@evl.fi).

11. Voiko rippikoulu keskeytyä?

Kyllä voi. Rippikoulu voi keskeytyä seuraavien syiden vuoksi:

A) Nuori itse tahtoo keskeyttää rippikoulun hänelle henkilökohtaisista syistä.

B) Leirin ohjaajat keskeyttävät nuoren rippikoulun tupakoinnin, päihteiden, energiajuomien tai häiriökäyttäytymisen vuoksi. Pyrimme kuitenkin ennakoivilla toimenpiteillä mahdollistaa rippikoulun käymisen loppuun asti.

Näitä toimenpiteitä ovat: 1) päihteitten, tupakkatuotteitten sekä energiajuomien takavarikoiminen, 2) leirin käyminen kotoa eli nuori menee illalla iltahartauden jälkeen kotiin yöksi ja saapuu aamulla leirille aamuhartauteen, tai viimeisenä keinona 3) rippikoulun keskeyttäminen, joka tapahtuu leiriohjaajien yksimielisellä päätöksellä. Silloin nuori voi käydä rippikoulun myöhempinä vuosina tai esim. armeijassa. Näitä vaihtoehtoja voidaan käydä läpi, jos rippikoulu joudutaan keskeyttämään. 

HUOM! Jos leiri järjestetään koronan takia leirikuplassa, kotoa käsin leirin käyminen ei onnistu. Silloin toisesta varoituksesta nuoren rippikoulu päättyy.

12. Mitä konfirmaatioon päälle?

Konfirmaatiossa rippikoululaiset pukeutuvat alboihin. Tällöin omista vaatteista näkyvät vain housunlahkeet ja kengät. Suositeltavaa kuitenkin on pukeutua asianmukaisesti, sillä konfirmaatio on suuri juhla nuoren elämässä.

13. Saako konfirmaatiossa kuvata?

Konfirmaatio rauhoitetaan kameroilta siten, että omalta paikasta penkistä voi kuvata. Rippikoululaisista otetaan ryhmäkuva ennen konfirmaatiota. 

14. Kuka siunaa?

Yksi kummeista voi tulla siunaamaan kummilapsensa alttarille konfirmaation aikana. Nuoret tekevät kummeille kutsut leirin lähipäivänä, jotka lähetetään yhdessä. Ennen konfirmaatiota kummeja opastetaan tehtävään. Jos kummi ei pääse paikalle, siunaamaan voi tulla joku muu läheinen aikuinen tai oma isonen.

15. Mitä rippikoulu maksaa?

Rippikoulun hinta tarkistetaan vuosittain. Maksu sisältää mm. täyden ylläpidon, leirivakuutuksen ja oppimateriaalin. Tällä hetkellä hinta on 105€ leiririppikoulun osalta ja päivärippikoulun osalta 55€.

16. Entä jos rippikouluun ilmoittautuminen myöhästyy?

Ota välittömästi yhteys rippikoulutyöstä vastaavaan nuorisotyönohjaajaan Sanna Heininevaan sanna.heinineva@evl.fi. Hän auttaa ilmoittautumisessa ja antaa kaikki tarvittavat tiedot rippikoulun aloittamiseen.

17. Mistä syistä rippileiriltä voi olla pois?

Rippileiri on ainutlaatuinen kokemus nuoren elämässä ja tapahtuu vain kerran elämässä. Nuoren joutuessa poistumaan leiriltä, hän jää usein paitsi monista hienoista kokemuksista ja kokee palatessaan ulkopuolisuutta, näistä syistä vain seuraavat asiat ovat päteviä syitä poistua kesken leirin: lähipiirissä olevat häät, hautajaiset, kastetilaisuudet tai lähisukulaisen pyöreät syntymäpäiväjuhlat (50-100v.) sekä tietysti leiriläisen sairastuminen.

Laituri Vinnurvajärven rannalla, vasemmalla kaislikkoa, taivaalla pilviä.

Ota yhteyttä