Evästeet
EvästeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Rippikoulu on noin vuoden mittainen kokonaisuus, jonka aikana rippikoululainen osallistuu seurakunnan toimintaan, ja pohtii yksin ja yhdessä kysymyksiä uskosta ja elämästä. Yleensä rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.
Rippikoulu on nuoren elämän yksi tärkeistä kohokohdista. Opit asioita elämästä, itsestäsi ja uskosta sekä saat uusia kavereita ja elämyksiä. Tervetuloa siis mukaan!
Suomen Evankelis-luterilainen kirkko on ottanut käyttöön uuden rippikoulusuunnitelman ”Suuri ihme”, ja sen myötä rippikouluun olennaisena osana kuuluu yhteistä seurakuntaan tutustumista, joka toteutuu osin yksin kerättäväni tapahtumina ja osin oman ryhmän yhteisinä ennakkotapaamisina. Nämä ennen leiriä tapahtuvat käynnit ovat osa rippikoulua. Rippikoulun opetus alkaa jo ryhmän yhteisissä tapaamisissa ja näistä tapaamisista nuori voi olla erityisestä syystä (esim. sairastuminen) poissa yhden kerran. Yhteisiä tapaamisia on yhteensä kolme ja niistä kaksi järjestetään Vinnurvassa ja yksi seurakuntakodilla. Poissaolot on aina korvattava ja ovat edellytys leirille pääsemiseen.
Vaikka sinun rippikouluryhmäsi ei olisi vielä kokoontunut voit silti saada rippikoulumerkinnän kirkossa järjestettävistä jumalanpalveluksista tai konserteista sekä nuorisotilassa järjestettävästä yökahvilasta. Työntekijä kirjaa listaan ylös käyntisi kun ilmoitat läsnäolostasi hänelle. Ennakkotapaamisten hyväksytysti suorittaminen on edellytys rippileirille pääsemiseen.
Rippikouluun on tullut mahdollisuus käydä ehtoollisella yhdessä oman rippikouluryhmän kanssa jo ennen konfirmaatiota. Ehtoollisen merkitystä avataan ennen sille osallistumista ja se on vapaaehtoista. Keskustele vanhempiesi kanssa ehtoollisella käymisestä tutustumisjakson aikana. Jos he näkevät tärkeänä, että osallistut ehtoolliselle ensimmäisen kerran nimenomaan konfirmaation yhteydessä, on sinulla kuitenkin mahdollisuus tulla muiden mukana siunattavaksi.
Jos toivotte nuorenne pääsevän rovastikunnan yhteiselle selkoriparille, olkaa yhteydessä diakoniatyöntekijään 0447440756.
Nivalan seurakunnan leiririppikoulut järjestetään omassa leirikeskus Vinnurvassa. Rippikoulu päättyy kirkossa tapahtuvaan konfirmaatioon ja rippijuhliin.
(pienryhmän aikatauluista tiedotamme suoraan osallistujille, todennäköisesti rippikouluvuoden keväällä!)
1. tapaaminen: Vinnurvassa la 17.9.2022 klo 17–20
2. tapaaminen: Nivalan kirkossa su 15.1.2023 klo 13–17
3. tapaaminen: Vinnurvassa la 18.2.2023 klo 14–18.30
Leiri: Vinnurvassa 5.–10.3.2023
Konfirmaatio: Nivalan kirkossa la 11.3.2023 klo 16
1. tapaaminen: Vinnurvassa la 8.10.2022 klo 17–20
2. tapaaminen: Nivalan kirkossa su15.1.2023 klo 13–17
3. tapaaminen: Vinnurvassa la 25.3.2023 klo 14–18.30
Leiri: Vinnurvassa 4. –9.6.2023
Konfirmaatio: Nivalan kirkossa la 10.6.2023 klo 16
1. tapaaminen: Vinnurvassa la 12.11.2022 klo 17–20
2. tapaaminen: Nivalan kirkossa su 15.1.2023 klo 13–17
3. tapaaminen: Vinnurvassa la 15.4.2023 klo 14–18.30
Leiri: Vinnurvassa 26.6–1.7.2023
Konfirmaatio: Nivalan kirkossa su 2.7.2023 klo 13
1. tapaaminen: Vinnurvassa la 26.11.2022 klo 17–20
2. tapaaminen: Nivalan kirkossa su 15.1.2023 klo 13–17
3. tapaaminen: Vinnurvassa la 29.4.2023 klo 14–18.30
Leiri: Vinnurvassa 30.7.–4.8.2023
Konfirmaatio: Nivalan kirkossa la 5.8.2023 klo 16
1. tapaaminen: Seurakuntakodilla la 1.10.2022 klo 17–20
2. tapaaminen: Nivalan kirkossa su 15.1.2023 klo 13–14
3. tapaaminen: Seurakuntakodilla la 6.5.2022 klo 17–19
Työntekijä merkitsee osallistumiset rippikoulukorttien sijasta listaan
Kolmen yhteisen tapaamisen lisäksi merkintöjä tulee kerätä 2 jumalanpalveluksesta, 1 musiikkitilaisuudesta, 2 Yökahvilasta ja 1 muusta tilaisuudesta
Jumalanpalveluksia on aina pyhäpäivisin ja ne alkavat pääasiassa klo 10 (alkamisajankohta on hyvä varmistaa etusivun tapahtumakalenterista)
Ensijaisena vaihtoehtona musiikkitilaisuuksissa on Riparikonsertti lauantaina 10.12. klo 18 tai Kauneimmat Joululaulut -tilaisuus
Seurakuntakodin nuorisotilassa on perjantaisin klo 19-23 Yökahvila, josta saa merkinnän olemalla paikalla alusta hartauden loppuun (hartaus päättyy noin klo 21)
Muu tilaisuus -merkinnäksi on mahdollista valita jumalanpalvelus, musiikkitilaisuus, Yökahvila tai kirkollinen toimitus: ristiäiset/häät/hautajaiset
Pyydä toimituksista merkintä papilta allekirjoituksen kera paperille ja lähetä siitä kuva esimerkiksi tekstiviestillä rippikouluryhmästäsi vastaavalle työntekijälle
Näet keräämäsi rippikoulumerkinnät QR-koodista (löytyy ensimmäisessä tapaamisessa jaetusta lapusta) tai linkistä, joka on lähetetty rippikoulunuorelle sekä huoltajalle tekstiviestillä/sähköpostilla. Taulukkoa päivitetään ajan tasalle kerran-pari kuukaudessa.
Merkinnät tulee olla kerättynä seuraavaan päivämäärään mennessä:
Talvirippikoulu 26.2.2023
Kesän rippikoulut 28.5.2023
Muualla rippikoulunsa käyvät 30.4.2023
Rippikoulu on puolen vuoden mittainen tutustuminen seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Usein rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.
Rippikoulu edeltää rippijuhliaRippikouluikäisille nuorille lähetetään kotiin kirjeitse kutsu. Ilmoittautumisesta annetaan ohjeet kutsukirjeen mukana ja rippikoulutyöstä vastaava työntekijä antaa tarvittaessa lisätietoa (sanna.heinineva@evl.fi, 040 532 5578).
Sähköisessä ilmoittautumislomakkeessa on avoin kenttä asioille, joista työntekijän on hyvä nuoresta tietää. Tähän kannattaa ehdottomasti kirjoittaa, jos on jokin todellinen syy miksi tahtoisi tiettyyn rippikouluryhmään, mikäli on joutunut ilmoittautumaan esimerkiksi ryhmään jonka aikataulut eivät itselle sovi. Koetamme parhaamme mukaan vastata toiveisiin.
Rippikoulu on seurakunnan helmi ja siihen osallistuvat tavalla tai toisella lähes kaikki seurakunnan työntekijät. 2020 rippikoululeirillä paikalla koko ajan on kolme työntekijää, joista yksi on pappi ja kaksi muuta nuorisotyönohjaajia. Tiimiin kuuluu tärkeänä osana koulutettuja isosia sekä yövalvojia. Lisäksi kanttori, diakoni ja lähetystyöstä vastaava työntekijä voivat vierailla leirillä. Mahdollisesti leireillä voi olla myös harjoittelijoita eri ammattikuntiin valmistavista opinnoista.
Rippikouluryhmän vaihtaminen ennen ryhmien jakoa on mahdollista, mutta sen jälkeen se on vaikeaa. Jokaiseen ryhmään mahtuu vain tietty määrä leiriläisiä. Neuvottele rippikouluryhmän vaihtamisesta vastaavan työntekijän kanssa. Sanna H./0405325578.
Osa seurakuntaan tutustumisesta suoritetaan yhdessä oman rippikouluryhmän kanssa (ns. yhteiset tapaamiset). Muista, että muualla rippikoulunsa käyvät muodostavat yhden yhteisen ryhmän tapaamisia varten! Näissä käynneissä paikalla suoritetaan ryhmän nimenhuuto.
Rippikoulumerkinnät tulee olla kerättynä ryhmälle ilmoitettuun päivämäärään mennessä. Tämä on edellytys leirille pääsylle. Lisätietoja merkinnöistä saat tämän sivun yläosasta. Sama koskee myös muualla rippikoulunsa käyviä, jotka saavat viimeisessä tapaamisessa todistuksen kotiseurakuntaan tutustumisesta.
Merkkejä saa kaikista Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien tilaisuuksista edellyttäen, että rippikoululainen saapuu tapahtumaan ajoissa ja osaa käyttäytyä tapahtumaan soveltuvalla tavalla. Nivalan seurakunnan tulevat tapahtumat löytyvät näiltä nettisivuilta ja Nivala-lehdestä kirkollisista ilmoituksista.
Huomioithan, että Nivalan Helluntaiseurakunta ja Vapaaseurakunta eivät ole paikkoja, joista voit hakea rippikoulumerkkejä!
Rippikoulut ovat kaikin puolin päihteettömiä, savuttomia ja energiajuomattomia.
Jos jostain edellä mainituista tulee ongelmaa leirillä, leirin henkilökunta on yhteyksissä leiriläisen vanhempiin, jolloin neuvotellaan mahdollisista toimenpiteistä, kuten tuotteiden takavarikointi, leirin käyminen kotoa käsin sekä viimeisenä vaihtoehtona leirin ja rippikoulun keskeyttäminen.
Jos nuori jää leirillä kiinni tupakkatuotteiden tai päihteiden käytöstä, meillä on velvollisuus tehdä asiasta myös lastensuojeluilmoitus.
Rippikoulussa ovat oppikirjoina Raamattu, Katekismus ja Virsikirja sekä muut, yhdessä tehdyt muistiinpanot. Täytämme myös oppimispäiväkirjaa.
Ulkoläksyjä ovat uskontunnustus, Isä meidän -rukous, Herran siunaus ja 10 käskyä.
Kyllä voi. Rippikoulun voi käydä seuraavana vuonna, armeijassa sekä yksityis- tai aikuisrippikouluna. Lisätietoja muista vaihtoehdoista saat soittamalla tai lähettämällä sähköpostia.
Kalajoen rovastikunta järjestää joka vuosi yhteisen kehityisvammaisten rippikoululeirin. Mikäli rippikouluun tuleva nuori huoltajien arvion mukaan kykenee olemaan leirillä, tälle leirille pääsee diakoniatyön kautta. Mikäli leireily tuottaa kohtuuttomia haasteita, voi erityistä tukea tarvitseva nuori käydä rippikoulun myös ykstyisrippikouluna. Lisätietoja näistä vaihtoehdoista saat soittamalla tai lähettämällä sähköpostia diakoniatyöntekijä Marjut Parkkilalle (p. 044 744 0756, marjut.parkkila@evl.fi).
Kyllä voi. Rippikoulu voi keskeytyä seuraavien syiden vuoksi:
A) Nuori itse tahtoo keskeyttää rippikoulun hänelle henkilökohtaisista syistä.
B) Leirin ohjaajat keskeyttävät nuoren rippikoulun tupakoinnin, päihteiden, energiajuomien tai häiriökäyttäytymisen vuoksi. Pyrimme kuitenkin ennakoivilla toimenpiteillä mahdollistaa rippikoulun käymisen loppuun asti.
Olemme päättäneet luopua aiemmin leireillä käytössä olleesta ns. kolmen varoituksen säännöstä. Jatkossa tulemme tarkastelemaan haastavia tilanteita tapauskohtaisesti, vahvasti yhteistyössä kotien kanssa. Tarvittaessa voimme keskustella erilaisista ratkaisuista, esimerkiksi leirillä käymisestä kotoa käsin. Äärimmäisissä tapauksissa on myös mahdollista, että leiri/rippikoulu keskeytyy. Tavoitteenamme on taata kaikille turvallinen ja miellyttävä leirikokemus.
Konfirmaatiossa rippikoululaiset pukeutuvat alboihin. Tällöin omista vaatteista näkyvät vain housunlahkeet ja kengät. Suositeltavaa kuitenkin on pukeutua asianmukaisesti, sillä konfirmaatio on suuri juhla nuoren elämässä.
Konfirmaatio rauhoitetaan kameroilta siten, että omalta paikasta penkistä voi kuvata. Rippikoululaisista otetaan ryhmäkuva ennen konfirmaatiota.
Yksi kummeista voi tulla siunaamaan kummilapsensa alttarille konfirmaation aikana. Nuoret tekevät kummeille kutsut leirin lähipäivänä, jotka lähetetään yhdessä. Ennen konfirmaatiota kummeja opastetaan tehtävään. Jos kummi ei pääse paikalle, siunaamaan voi tulla joku muu läheinen aikuinen tai oma isonen.
Rippikoulun hinta tarkistetaan vuosittain. Maksu sisältää mm. täyden ylläpidon, leirivakuutuksen ja oppimateriaalin. Tällä hetkellä hinta on 105€ leiririppikoulun osalta ja päivärippikoulun osalta 55€.
Ota välittömästi yhteys rippikoulutyöstä vastaavaan nuorisotyönohjaajaan Sanna Heininevaan sanna.heinineva@evl.fi. Hän auttaa ilmoittautumisessa ja antaa kaikki tarvittavat tiedot rippikoulun aloittamiseen.
Rippileiri on ainutlaatuinen kokemus nuoren elämässä ja tapahtuu vain kerran elämässä. Nuoren joutuessa poistumaan leiriltä, hän jää usein paitsi monista hienoista kokemuksista ja kokee palatessaan ulkopuolisuutta, näistä syistä vain seuraavat asiat ovat päteviä syitä poistua kesken leirin: lähipiirissä olevat häät, hautajaiset, kastetilaisuudet tai lähisukulaisen pyöreät syntymäpäiväjuhlat (50-100v.) sekä tietysti leiriläisen sairastuminen.
EvästeetLinkki avautuu uudessa välilehdessä