Totuuden sana

Mikkelin päivä

Mikkelin päivää vietetään syyskuun 29 päivänä tai sitä seuraavana sunnuntaina. Tänä vuonna Mikkelin päivä on 2.10. Päivä on omistettu arkkienkeli Mikaelin kunniaksi, mutta sitä vietetään myös kaikkien enkelien ja lasten päivänä.

Mikkelin päivän virressä 136 kerrotaan enkelien tehtävästä:” Sinua enkeleistä/ nyt kiitän, Herrani./ Yön valtoja en pelkää/ kun näytät voimasi./ Ja kiusaaja kun tahtoo/  myös minut valloittaa, / voit hyökkäykset voittaa/ ja minut pelastaa.”  Saman virren kolmannessa säkeistössä sanotaan:” Näin olet lapsiasi/ ennenkin varjellut/ ja pahan tulinuolet/ pois heistä torjunut. /Myös tänään turvakseni/ suo joukko enkelten, /varjelus matkalleni/ keskellä vaarojen.”

Mikkelin päivän evankeliumi on Matteuksen 18. luvusta. Opetuslapset kysyivät Jeesukselta:” Kuka on suurin Taivasten valtakunnassa?” Jeesus kutsui luokseen lapsen ja sanoi:” Totisesti, ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse Taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy lapsen kaltaiseksi, on suurin Taivasten valtakunnassa.” Lapsen usko on salaisuus meille aikuisille. Lapsen usko ilmenee  täydellisenä luottamuksena. Lapsi pystyy antamaan anteeksi ja unohtamaan. Lapsen usko tarvitsee kuitenkin hoitoa. Siihen kuuluu opetus oikeasta ja väärästä, mutta ennen kaikkea opetus hyvästä Jumalasta ja anteeksiantamuksesta.

Jeesus varoitti johdattamasta lapsia turmiollisiin asioihin. Sitä seuraa ankara myllynkivituomio. ”Voi tätä maailmaa ja sen viettelyksiä! Viettelysten täytyy kyllä tulla, mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta ne tulevat.” (Matt. 18:7)

Virren 136 viimeisessä säkeistössä sanotaan:” Varjele armollasi/ myös lähtöhetkeni, / sielulle saattajaksi/ lähetä enkeli./ Kun Jeesus saapuu kerran/ seurassa enkelten,/ myös minun anna olla/ joukossa pyhien.” Kun Jumalan armo saa olla meidän turvanamme elämän päättyessä, niin silloin meidät kutsutaan Taivaan kotiin ja meidän oma enkelimme noutaa meidät sinne. Jumalan armo on sitä, että syntinsä tuntevalle annetaan synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä.

Jouko Tölli

Risti violetilla pohjalla, Totuuden sana -teksti