Kirkon juhlavuosi 

Kotikirkkomme, Nivalan Pyhän sydämen kirkko, täyttää tänä vuonna 220 vuotta. Hiippakuntamme piispa Jukka Keskitalo tulee seurakuntamme vieraaksi juhlaan, mitä kirkkomme kunniaksi vietetään 19.11. 2023. Save the day! 

Kirkon juhlavuoden kunniaksi valmistellaan kirjaa. Tavoitteenamme on kertoa kirkosta, sen esineistöstä ja maalauksista, pienin tarinoin ja kuvin. Työryhmä onkin jo tutustunut arkistoihin, ja eteen on tullut monenlaisia artikkeleita. Mitäpä tuumaatte tästä: 

Omituisia kirkkotapoja on Nivalassa. Yleensä on seurakunta harvalukuisena kirkon penkeillä siellä täällä, kun on tavallinen jumalanpalvelus ja ”oma pappi” saarnaa. Paitsi moniaita nukkuvia näkee toisia, jotka yhtenään saarnan aikana käyvät ulkona piippua imemässä (sekä miehiä että naisia!). Näin on saatu lehdestä lukea vuonna 1894.  

Harvalukuiselta näyttää toisinaan nykyäänkin kirkkovieraiden määrä – taisimme nimittäin onnistua pandemia-ajan vauhdittamana jumalanpalvelusten striimauksessa niin mallikkaasti, että moni päättää nykyisin osallistua jumalanpalvelukseen kotoaan käsin. Katselin alkuvuoden tilastoja: viiteen toistaiseksi toimitettuun jumalanpalvelukseen on osallistunut paikan päällä yhteensä vain vajaa 200 henkilöä, kun taas avattuja laitteita on samojen jumalanpalvelusten osalta ollut reilut 1000 enemmän. Kun striimit vielä jäävät kahden viikon ajaksi tallenteeksi, tavoittavat ne melkoisen määrän seurakuntaa – myös muualta, kuin Nivalasta. Tähän lienee meidän jumalanpalvelusten toimittajien syytä oppia: seurakunta on osin paikan päällä, osin striimin päässä.  

Juhlakirjan valmistelujen myötä olen jo oppinut monta uutta asiaa kirkostamme. Esimerkiksi sen, että nykyistä edellisessä kirkossa on ollut vaivaisukko! Mikä lie ollut sen tarina? Tietääkö joku? Olen myös tullut tietämään, että pohjoisristillä olevan enkelin trumpetinpää löytyykin eteläristillä olevan ristiinnaulitun kuvan kehyksistä. Miten ihmeessä se on sinne joutunut?  

Kirkkomme on yhteinen aarteemme – ja kirkonkellot kutsuvat osallistumaan jumalanpalvelukseen vuoden jokaisena pyhänä. Kutsu kuuluu myös sinulle – olitpa sitten YouTubessa tai ihan fyysisesti paikan päällä. Ovet ovat auki – tule! 

 

Sanna Jukkola 

kirkkoherra 

Risti violetilla pohjalla, Totuuden sana -teksti