Totuuden sana

 

Jumalaan luottaen on hyvä tehdä töitä

Olen seurannut kevätkylvöjen tekoa ajellessani Seinäjoen ja Nivalan väliä. Kylvötyöt pääsivät jonkin verran viiveellä alkamaan, mutta ovat ilmeisesti jo nyt loppusuoralla. Maanviljelijältä edellytetään uskoa uuteen kasvuun ja tulevaisuuteen, vaikka monet tuotannon tekijät ovat kääntyneet synkiksi. Viime syksynä sato oli paikoin huono ja viljan myyntihinnat alhaiset. Sen sijaan lannoitteiden ja polttoaineen hinnat ovat kohonneet poikkeuksellisen paljon. Pakostakin nousee mieleen kysymys: Miten viljelijät jaksavat uskoa parempaan tulevaisuuteen?

Ihailen sitä maanviljelijöden innostusta ja työn tehoa, jota näen liikkuessani teillä. Peltolohkot ovat suuria ja tasaisia, koneet ovat suuria ja tehokkaita. Isäntä voi tehdä suuretkin kylvöt jopa yksin muutamassa päivässä tai parissa viikossa. Olen nähnyt lapsuudessa sitäkin aikaa, jolloin peltojen muokkaus tehtiin hevosvetoisilla koneilla, lannoitteet ja siemenet kylvettiin käsin. Tuolloin työt olivat fyysisesti raskaita, mutta silloinkin maanviljelijöillä riitti uskoa ja voimia tehdä kylvötyöt joka kevät.

Uskoa tulevaisuuteen on tarvittu ennen ja tarvitaan edelleen, muuten ei kylvettäisi eikä elämä jatkuisi. Maanviljelijän on todella luotettava Jumalan antamaan kasvuun ja voimiin. Tiedämme, että vaikka kuinka yrittää ja tekee parhaansa, aina ei onnistuta toivotulla tavalla. Elämässä, me kaikki, joudutaan kohtaamaan yllättäviä vastoinkäymisiä ja pettymyksiä, mutta Jumalan johdatukseen ja armoon turvautuen me saamme elää rohkeasti ja turvallisesti sekä luottaa siihen, että lopulta kuitenkin käy hyvin, kun yritämme. 

Apostoli Paavali kirjoittaa tähänkin aikaan liittyen ensimmäisen korinttilaiskirjeen 3. luvussa näin:  ”Minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala antoi kasvun. Istuttaja ei siis ole mitään, ei myöskään kastelija, vaan kaikki on Jumalan kädessä, hän suo kasvun. Istuttaja ja kastelija ovat samassa työssä, mutta kumpikin saa palkan oman työnsä mukaan. Me olemme Jumalan työtovereita, te olette Jumalan pelto ja Jumalan rakennus.”

Minusta on hienoa, että Nivalassa on ollut tapana siunata seurakunnan toimesta kylvötyöt. Se on kunnian antamista Jumalalle ja kasvun pyytämistä, sillä ilman Jumalan antamia sateita ja auringon lämpöä ei kasvua synny. 

Siunausta alkaneeseen kesään!

Martti Peräaho

Risti violetilla pohjalla, Totuuden sana -teksti